10 Ekim 2016 Pazartesi

ZEYTİN VAKTİ

  Zeytin zamanı geldi.Pazarlarda değişik cinslerde zeytinleri görmeye başladık.Tercihe bağlı fakat ben kırma zeytin seviyorum.Hatta tavşan yüreği ilk tercihim. Tavşan yüreği zeytini nereden tanırsınız?Hafif yassı fakat yuvarlak ve çekirdeğinden kolayca ayrılabilen bir zeytin cinsi.
  Zeytini aldıktan sonra güzelce yıkayıp kırma işlemine başlıyorum.Genişçe bir örtü üzerinde ve üzerinizde önlükle kırmanızı tavsiye ederim. Zira sıçrayan zeytin suyunun lekesi asla çıkmıyor.
  Kırdığım zeytinleri içi su dolu bir kaba koyuyorum.
  Zeytinler oda sıcaklığında 3 gün ile 1 hafta aralığında tatlanıyorlar. Her gün suyunu değiştiriyorum.
1 haftada acılığı tamamen gidiyor.
  Tatlanan zeytinleri kavanoza koyma vakti geliyor.Tuz olarak mutlaka kaya tuzu kullanıyoruz, sofralık tuz zeytini eritir.Kaya tuzu ile karıştırdığımız suyu, zeytinleri koyduğumuz kavanozlara boşaltıyoruz.Tuzu damak zevkimize göre ayarlıyoruz.Kavanozların en üzerine limon dilimleri koyabilirsiniz.Kavanozları bir kaç gün dışarıda bekletiyorum.Kavanozların altına kağıt havlu koymanızı tavsiye ederim.Bir süre fazla su kavanozdan taşıyor.Daha sonra artık dolaba yerleştirebilirsiniz.
  Afiyetle...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder